Tegenwoordig wordt er in veel minder gevallen geprint dan nog een paar jaar geleden. Veel documenten en informatie zijn inmiddels digitaal beschikbaar of op smartphones. Dankzij LTE en krachtige smartphones kunnen de gewenste informatie ook onderweg gemakkelijk worden opgezocht en hoeft deze niet meer geprint te worden.
Printers worden steeds minder vaak gebruikt. Vooral voor inkjetprinters kan dit problematisch zijn. Bij het printen wordt de inkt via de nozzles, die zich in de printkop bevinden, op het papier gespoten. De printkop bevat een verschillend aantal inktnozzles, afhankelijk van de fabrikant. Afhankelijk van de printtechniek – in dit geval de "Drop on Demand"-methode – wordt de inkt verwarmd met behulp van een klein verwarmingselement. Het water en de oplosmiddelen in de printerinkt verdampen daarbij explosief.
Aangezien inkt normaal gesproken vloeibaar is en naast de kleurstoffen ook uit water en oplosmiddelen bestaat, kunnen de inktresten die in de printkop achterblijven door contact met de omgevingslucht uitdrogen (het water en de oplosmiddelen verdampen) en mogelijk zelfs kristalliseren, wat verstoppingen veroorzaakt.
Bij printers met een permanente printkop (ingebouwde printkop) is het belangrijk ervoor te zorgen dat de inkt niet uitdroogt, bijvoorbeeld door de printer niet gewoon van het elektriciteitsnet te halen (stekkerdoos), maar deze correct uit te schakelen. Bij printers die wegwerpprintkoppen gebruiken, zijn er enkele praktische methoden om de printkoppen weer vrij te krijgen. In het ergste geval koop je een nieuwe cartridge en is het probleem opgelost.
Wist je dat: afhankelijk van het printermodel kan een inktpatroon al na 40 tot 100 printkopreinigingen leeg zijn.
Als de printkop verstopt is, verschijnen er in het beste geval alleen strepen in de afdruk. In het slechtste geval is de printkop volledig verstopt en komt er helemaal geen inkt meer op het papier.
Als de afdruk alleen enkele strepen vertoont, is meestal een reiniging via het printermenu in de driver voldoende. Het bedieningsprogramma van de printer biedt de juiste instelling aan, meestal genaamd "Printkop reinigen" of "Printkopreiniging uitvoeren". Sommige multifunctionele apparaten met ingebouwd menu bieden ook zonder pc een eenvoudige optie voor printkopreiniging.
Het is echter van cruciaal belang welk type printkop je hebt:
De printkop die in de printer zit en kan worden vervangen, kan net als de wegwerpprintkop eenvoudig uit het apparaat worden verwijderd en gereinigd. De permanente printkop, die moet worden uitgebouwd, moet daarna opnieuw worden afgesteld. Dit komt neer op een reparatie.
Bij zware vervuiling kun je wegwerpprintkoppen en vervangbare printkoppen een tijdje in een kom met lauwwarm water leggen. Zorg ervoor dat de kom alleen zoveel water bevat dat de inktnozzles bedekt zijn.
Als de printer over een permanent ingebouwde printkop beschikt, zijn er vaak ook reinigingscartridges verkrijgbaar die in plaats van de gewone inktpatronen worden geplaatst en demontage overbodig maken.
Na het opnieuw plaatsen van de printkoppen kan er een printkopreiniging worden uitgevoerd en zou de printer weer netjes moeten printen.
Er zijn zelfs speciale vloeistoffen voor het reinigen van printkoppen, of producten zoals isopropanol (dat verkrijgbaar is bij de apotheek). Of de moeite loont voor wegwerpprintkoppen moet iedereen voor zichzelf beslissen.
Bij het reinigen van de printkop blaast de printer extra veel inkt door de nozzle om zo de resten zo efficiënt mogelijk te verwijderen of het printsysteem door te spoelen.
De printer maakt geen onderscheid in hoe erg de nozzles verstopt zijn. Bij vaak uitgevoerde reinigingen kan er een aanzienlijke hoeveelheid inkt worden verbruikt. Afhankelijk van het type cartridge kan het gebeuren dat de cartridge na 40 tot 100 printkopreinigingen leeg is.
De tijdens de reiniging gebruikte inkt belandt in een resterende inktcontainer. In tegenstelling tot laserprinters zijn resterende inktcontainers in inkjetprinters geen plastic containers maar sponzen of vilt die zich op de bodem van het apparaat bevinden.
Als je constant printkopreinigingen moet uitvoeren, kan het zijn dat je je printer zelden gebruikt of "onjuist" uitschakelt.
Als het apparaat niet correct wordt uitgeschakeld, maar gewoon uit het stopcontact wordt gehaald en het geen zelfreiniging meer kan uitvoeren, zullen de printkoppen waarschijnlijk na een tijdje verstopt raken.
Ook de plaatsing van de printer speelt een belangrijke rol. Sommige onderdelen van de inkt, zoals oplosmiddelen (bijvoorbeeld isopropanol), verdampen zeer snel wanneer de printer in een warme omgeving wordt geplaatst of aan constante zonnestraling wordt blootgesteld.
Onder deze omstandigheden droogt de inkt snel uit en is een reiniging noodzakelijk. Het kan ook de moeite waard zijn om te overwegen een printer aan te schaffen die wegwerpprintkoppen gebruikt, of nog beter, een laserprinter.
In het ergste geval kun je de hele inktpatroon met geïntegreerde printkop vervangen. Door nieuwe inktpatronen te kopen krijg je ook meteen perfecte nieuwe printkoppen en hoef je je geen zorgen meer te maken over de printkwaliteit.
Gezien de lage prijzen van laserprinters, inclusief kleurenlaserprinters, is het ook voor kleine printvolumes zeker de moeite waard om zo'n apparaat aan te schaffen. Zelfs de goedkoopste laserprinters hebben veel lagere kosten per pagina dan de meeste inkjetprinters.
Aangezien laserprinters met tonerstof werken - en stof droogt uiteraard niet uit - zou het probleem van de "uitgedroogde printkop" voorgoed opgelost zijn.