Printerinkt moet wel een van de duurste vloeistoffen ter wereld zijn.
Net zoals bij het kopen van scheermesjes heb je bij inktpatronen vaak het gevoel dat je er erg veel voor moet betalen.
Inktcartridges zijn er in vele uitvoeringen: cartridges met en zonder printkop, cartridges met extra veel inhoud, cartridges met uv-bestendige inkt, originele cartridges van de printerfabrikanten en niet-originele inktcartridges van andere aanbieders. Wij proberen hier enkele vragen te beantwoorden.
De printerfabrikanten subsidiëren de verkoopprijzen van de printers. Ze willen vervolgens die bedragen goedmaken met de verkoop van originele inktpatronen
Voor de fabrikanten van alternatieve inktpatronen speelt dit niet. Zij kunnen kun producten aanbieden voor marktprijzen.
Tegenwoordig zijn inktpatronen met printkop veel minder gebruikelijk dan 10 of 15 jaar geleden. HP is de uitvinder van de wegwerpdrukkop. Deze zitten verwerkt in inktpatronen met geïntegreerde printkop.
Bij iedere keer inkt vervangen wordt dan dus ook de printkop vervangen. Als de inktpatroon nog niet leeg is, maar de printkop in de tussentijd ingedroogd is, dan kunt u de cartridge uit de printer halen en in een schaal met een laagje water van ca. 3 mm leggen. En dan is het wachten tot de inkt vloeibaar wordt of loslaat. Daarna de printkop gewoon weer in de printer zetten en een printkopreiniging uitvoeren. In de meeste gevallen doet de printer het dan weer.
Op de foto te zien: Een HP inktpatroon met geïntegreerde printkop.
Vele fabrikanten, onder meer Epson, Brother, Canon, HP, zijn ertoe overgegaan om in printer permanente printkoppen te gebruiken, dat wil zeggen als afzonderlijk vervangbare onderdelen. De klant koopt dan dus een inktpatroon die alleen inkt bevat, een 'inktflesje'. Tegenwoordig hebben de meeste inktpatronen een chip, waarop de printer informatie opslaat, bijvoorbeeld over de inktvoorraad en het aantal pagina's.
Er zijn duizenden verschillende inktpatronen. Zelfs grote elektronicamarkten kunnen onmogelijk voor alle printers de juiste inktpatronen in hun assortiment hebben. Wij zijn specialisten. Daarom vindt u bij ons de juiste inktpatronen voor uw printer. Kies gewoon uw printer, bovenin het scherm, of geef in het zoekveld de naam of code van de gewenste inktpatroon in.
Wat goede prijs-kwaliteitverhouding betreft, willen we hier de 'namaak'- of 'huismerk'-inktpatronen noemen die zelf geen printkop hebben omdat de – technisch veeleisende – printkop bij de printer hoort. Deze inktcartridges zijn in de regel verkrijgbaar voor printers van de fabrikanten Canon, Brother en Epson. Er zijn online aanbieders die inktpatronen verkopen voor een paar centen. Het is echter ons streven om goede producten te verkopen die goed functioneren, en geen extreem goedkope producten.
Originele inktpatronen zijn patronen die door de printerfabrikanten ontwikkeld en geproduceerd worden. Alle andere inktpatronen, ook nagevulde of gerecyclede inktpatronen, noemen wij 'compatibele inktpatronen'.
De originele inktpatronen van de printerfabrikanten zijn relatief duur. In essentie komt dat, doordat de verkoop van inktcartridges een deel van de ontwikkelings- en productiekosten van de printers moet dekken. In de bedrijfseconomie wordt dit ook wel het Rockefeller-principe genoemd.
In de loop der jaren kwamen ontelbare bedrijven op het idee om inktpatronen na te maken of lege inktpatronen te recyclen. In dit laatste geval worden de versleten onderdelen vervangen en de patronen worden vervolgens weer met inkt gevuld.
De knelpunten bij compatibele en nagevulde cartridges zijn:
In principe kan dat. Wij hebben echter geen ambities in die richting en kunnen dit voor particulieren ook alleen maar afraden. In het bijzonder bij de huidige inktpatronen met chip bestaat het probleem dat de printer een nagevulde inktpatroon als 'leeg' ziet. Er zijn echter ook een aantal inktpatronen voor printers van HP en Lexmark, die professioneel opnieuw gevuld worden en waarvan er een aantal ook bij ons in de shop verkrijgbaar zijn.
Nieuwe inktpatronen kun je het beste bewaren in een bureaulade of zo, op een plek waar de temperatuur niet hoger is dan 25 graden Celsius. Leg inktpatronen niet in de koelkast. Dat heeft helemaal geen zin.
Het langst mee gaan inktpatronen met extra veel inhoud. Enkele fabrikanten noemen deze inktpatronen 'X' of ' XL' of 'HC'. Denk er wel aan, dat de op de inktpatronen aangegeven levensduur betrekking heeft op een paginadekking van 5%. Als uw inktpatronen altijd snel leeg zijn, zou u eens over de aanschaf van een laserprinter na kunnen denken. Bovendien wordt bij iedere printkopreiniging zeer veel inkt verbruikt.
Anders dan bij toner staat op inktpatronen soms een houdbaarheidsdatum. Er zijn printers, waarbij deze datum meer of minder van belang is. In het algemeen zien we bij correcte opslag voor de duur van één tot twee jaar geen problemen. Onder 'correct' verstaan we het opslaan van de inktpatronen in de originele verpakking bij normale kamertemperatuur in een kas- of bureaulade.
De inktpatronen worden in de printer geplaatst. Het hangt van de printer af, hoe het vervangingsproces gestart wordt: met het openen van een klep van de printer, met een menu-item in de printersoftware of met een toets of knop op de printer.
Originele inktpatronen zouden herkend moeten worden bij het inzetten in de printer. Het moet dan wel zeker zijn, dat het inderdaad de juiste inktpatronen voor de printer zijn. Bij compatibele inktpatronen kunnen er een heleboel redenen zijn waarom ze niet herkend worden. Meestal heeft het te maken met de chip die zich op de inktpatronen bevindt.
In de printerdriver of in het onscreen-menu op het apparaat is ergens een optie om het inktniveau of de cartridgestatus te bekijken. Het inktniveau is in de regel slechts een schatting. Inkjetprinters en laserprinters schatten het inktniveau aan de hand van de informatie die de printer verzamelt bij het afdrukken.
Bij gebruik van compatibele inktpatronen kan het zijn, dat het inktniveau niet goed functioneert!
De precieze samenstelling van printerinkten wordt in de regel niet gepubliceerd. Het is bekend, dat printerinkt voor inkjetprinters voornamelijk uit water bestaat. Het wateraandeel is 50 tot 90 procent. De zuiverheid van het water is vooral van groot belang, om inktafzettingen en sedimentatie in de printkop te voorkomen. De samenstelling van de inkt verschilt van fabrikant tot fabrikant en is in ieder geval precies op de printkop van de printer afgestemd.
In het marktsegment home- en smalloffice gebruiken de printers 'dye-inkt' of 'pigmentinkt'.
DYE inkt – kleurstofinkt op waterbasis
Bij DYE-inkt gaat het om eenvoudig te vervaardigen inkten, waarbij de kleurstof volledig opgelost is in water. DYE-inkten bieden een goede kleurweergave. Ze zijn echter niet bijzonder uv-bestendig en geven alleen op fotopapier een goed resultaat. De afdrukken zijn niet geschikt voor buitentoepassingen en ook niet waterbestendig. Als men de afdrukken bijvoorbeeld met een tekstmarker wil bewerken, dan is het goed mogelijk dat de print uitgeveegd wordt.
Tot de sterke kanten van DYE-inkt behoort naast de voordelige productiekosten ook een hoge kleurglans en een breed kleurenspectrum bij een hoge printresolutie. Tot de nadelen behoren de geringe uv-bestendigheid en de geringe waterbestendigheid, wat ten dele gecompenseerd kan worden met speciaal fotopapier.
Pigment-inkten op waterbasis
In de begintijd van de inkjetprinters werd er bijna uitsluitend inkt op waterbasis gebruikt. Inkt op waterbasis kan met thermo- en piëzo-printkoppen geprint worden. Pigmentinkten op waterbasis zijn veel lichtbestendiger dan DYE-inkten. Anders dan DYE-inkten beschikken de pigmentinkten op waterbasis over losse, niet in water oplosbare kleurpigmenten in de dragervloeistof.
Vooral tekst-afdrukken laten een hogere kwaliteit en veegvastheid zien, bijvoorbeeld bij het markeren met tekstmarkeerstiften. Pigmentinkten zijn niet zo geschikt voor het printen van foto's, omdat de moleculen groter zijn dan die van DYE-inkten en daarom niet optimaal in het speciale fotopapier kunnen binnendringen. Het kleurenspectrum is ook kleiner. Watergebaseerde pigmentinkten zijn in bepaalde mate waterresistent. De afdrukken lopen niet uit en zien er niet rafelig uit. De printkwaliteit is vaak beter dan die van DYE-inkt, omdat de inkt vanwege de grotere moleculen niet zo gemakkelijk intrekt in het papier. Een nadeel is de hogere prijs.
Inktpatronen horen niet in het gewone huisvuil.
Met name inktpatronen met printkop kunnen door gespecialiseerde bedrijven opnieuw gevuld worden. Daarom is er best veel vraag naar lege patronen. Er zijn online bedrijven, die deze lege patronen opkopen.
Zie voor meer informatie ons artikel Inktpatronen weggooien, op de goeie manier.