Toner is de kleurende substantie bij laserprinten. Het fijne poeder zit normaal in een cartridge. Deze cartridges worden in de printer, kopieermachine en multifunctionele apparaten geplaatst.
Het tonerpoeder bestaat in essentie uit de volgende bestanddelen:
De precieze mengverhouding varieert van fabrikant tot fabrikant. De samenstelling is afgestemd op de printonderdelen van de machines, die bestaan uit onder meer verschillende walsen en de fuserunit.
De grootte van de deeltjes van tonerpoeder ligt tussen 5 en 30 micrometer. Daardoor gedraagt toner zich als een vloeistof. En deze eigenschap is ook een vereiste, want toner moet vloeien, zonder dat de cartridge geschud hoeft te worden.
Om in de laserprinter perfecte afdrukken te kunnen leveren, moet toner bijzondere eigenschappen hebben. Een geringe deeltjesgrootte zorgt voor een goede kleurdekking en kleurenmenging, een dun aanbrenglaagje, precies kleurverloop en een verzadigde, streeploze dekking. Eveneens belangrijk is een optimale hechting aan het papier.
Kleurenlaserprinters werken met het vierkleurendruk-systeem (CMYK) en hebben voor iedere basiskleur een toner.
K = zwart (staat eigenlijk voor het Engelse "Key plate")
C = Cyaan (blauw)
M = Magenta (rood)
Y = Yellow (geel)
Er zijn duizenden tonercartridges. Als u weten wil, welke toner geschikt is voor uw printer, dan hoeft u allen maar uw model te kiezen in de balk bovenin op onze website. Vervolgens krijgt u de geschikte toebehoren te zien.
Onze mening is, dat de originele toners van de printerfabrikanten het beste zijn. Dat komt tot uiting in het gebruiksgemak en de zeer goede afdrukeigenschappen, die op hun beurt weer te herkennen zijn aan de optimale kleurmenging en de goede hechting op het afdrukmedium.
De goedkoopste toners zijn te vinden in het refill-, rebuilt- en newbuilt-segment.
Het hangt van de fabrikant af, hoe hoog de kwaliteit van deze cartridges is. De kwaliteit van deze alternatieve cartridges kan naar onze mening soms ver en soms weinig afwijken van de kwaliteit van de originele cartridges.
Bij de zogenoemde compatible tonercartridges zien we een breed kwaliteitsspectrum.
Als we afdrukken bekijken die gemaakt zijn met heel goedkope, nagevulde tonercartridges, dan valt vaak op dat de grijstinten in afbeeldingen een minder homogeen en gelijkmatig kleurverloop vertonen en dat de kleurdekking van donkere vlakken niet gelijkmatig en niet zuiver is. Er zit meer contrast in de afbeeldingen, maar helaas niet in positieve zin. De afbeeldingen zien er eerder uit als een HDR-foto waarbij de middelste tinten ontbreken. Ons is ook opgevallen, dat de originele cartridges beter verzadigde zwarttinten opleveren. Dat komt vermoedelijk doordat de deeltjes van de originele toner fijner zijn.
Principieel is er niets tegen het gebruik van compatible toners van derden in te brengen, omdat eigenlijk iedere fabrikant voortdurend aan de optimalisering van zijn producten werkt. Compatible toners (zogenoemde 'compatibles') zijn erg goedkoop en daardoor zijn ze ideaal voor interne documenten binnen een bedrijf. Als u echter de beste presentatiekwaliteit nodig heeft, dan bevelen wij in principe en van harte de originele toners van de printerfabrikanten aan.
Waarom is de toner zo snel op? Afhankelijk van fabrikant en type cartridge (normale inhoud, XL of high-capacity-vulling) kan de levensduur van cartridges heel verschillend zijn.
Het volgende speelt daarbij een rol.
De levensduur op de cartridge heeft betrekking op een paginadekking van 5%. Als de toner na 50 pagina's al op is, dan is het vermoedelijk een goed idee om eens na te gaan hoe dat komt. Maar als u 1800 pagina's heeft kunnen afdrukken in plaats van 2000, dan is dat een goed resultaat. Want wie maakt er nu altijd afdrukken met 5% dekking?
De toner moet vervangen worden, zodra de cartridge leeg is. De laserprinter geeft een melding, als een nieuwe cartridge nodig is. De meeste laserprinters en multifunctionele apparaten tonen de inktstand van de individuele cartridges in de driver. Bij sommige printers kunnen bovendien de inktstand en andere parameters afgedrukt worden. Als de afdruk op een deel van de pagina lichter en minder duidelijk wordt, dan wijst dit op een lege tonercartridge.
De toner – of meerdere toners bij kleurenprinters – bevindt zich achter een klep. Bij twijfel vindt u meer informatie over het vervangen van tonercartridges in de handleiding of gebruiksaanwijzing van uw printer.
Exacte informatie vindt u in de handleiding/gebruiksaanwijzing van uw printer. Als u geen handleiding heeft, kunt u deze vaak ook opzoeken op internet door 'Printernaam + handleiding' in een zoekmachine in te tikken. De meeste fabrikanten bieden handboeken in pdf-formaat aan voor kosteloos downloaden.
Bij enkele kleurenlaserprinters met carrousel (dat wil zeggen, dat meerdere toners plaatsbesparend in de printer geplaatst zijn) kan men via het afdrukmenu de te verwisselen toner selecteren. De printer zet dan door draaien van de carrousel de juiste cartridge klaar.
Meestal is het echter veel simpeler. Klep open, toner eruit, nieuwe toner uitpakken, zekeringen verwijderen, de toner plaatsen en de klep sluiten.
Meer informatie over: Toner vervangen
Het is een tijdje volkssport geweest om inktpatronen zelf te vullen met vulpeninkt en een beetje oplosmiddel (bijvoorbeeld isopropanol), maar bij tonercartridges heeft die trend zich nooit doorgezet. Ook wij raden zelf vullen van tonercartridges af.
Meer informatie over: Toner navullen.
Strepen in de afdruk of te lichte afdrukken ontstaan, als de toner leeg is of er een probleem is met het aanbrengen van de toner op het afdrukmedium. Het aanbrengen gebeurt bij iedere laserprinter door middel van de afdruktrommel. Bij de meeste printers zijn de afdruktrommels geïntegreerd in de tonercartridges. Als de printer over afzonderlijke trommels beschikt, dan is het zinvol om de trommel te controleren. Als u refill-toner gebruikt, is de kans op strepen groter dan bij gebruik van originele toner. Bij refill-toner wordt in de regel de Trommel niet vernieuwd. Wij hebben een uitgebreid artikel over het onderwerp geschreven, dat u op deze website kunt lezen.
Als u op afdrukken strepen of andere ongerechtigheden ziet, dan kan dat meerdere oorzaken hebben. Hier de – naar ons idee – meest voorkomende oorzaken:
Wat moeten wij als internetshop daarop zeggen? Het beste is natuurlijk om de toner direct online te bestellen, en het allerbeste is bestellen bij ons. Als u naar de winkel gaat, dan is het zo dat zelfs de grote elektronicazaken slechts voor een klein aantal printers de juiste artikelen in voorraad hebben. Verdere voordelen van online kopen zijn natuurlijk het gemakkelijk prijzen vergelijken, de snelheid en dat u erop aan kunt dat u het benodigde product ook echt vindt. Meer over dit onderwerp vindt u bij onze 21 tips voor besparen op afdrukkosten.
In tegensteling tot printerinkt, die zeer snel indroogt, kan toner praktisch onbeperkt bewaard worden.
Toner droogt niet in. Zelfs cartridges die jarenlang in afgedankte printers gezeten hebben, drukken vaak meteen weer af. Toner die langere tijd verticaal bewaard is, moet vóór het eerste gebruik absoluut weer in horizontale positie gelegd worden en horizontaal lichtjes heen en weer gezwenkt worden. Wij bevelen absoluut aan om de toner op te slaan in een koele, donkere ruimte, en in horizontale positie.
Meer informatie over: Bewaren van tonercartridges
Toner is een extreem fijn poeder dat ook kleurpigmenten, metaaloxiden en harsen bestaat. Omdat de harsen snel kunnen aansmelten, mag toner alleen met koud water van huid en handen afgewassen worden. Warm water zou de toner alleen maar fixeren. Als tonerstof op textiel of op vloerbedekking terechtkomt, dan is het raadzaam om de toner er eerst af te schudden of het textiel uit te kloppen. De meeste stofzuigers zijn niet geschikt om toner op te zuigen, omdat het fijne tonerstof door het filter heen gaat en ook de stofzuiger beschadigen kan.
Rond het thema gezondheid en veiligheid op kantoor was dit waarschijnlijk de meest controversiële discussie: is tonerstof schadelijk of niet? In grote hoeveelheden kan tonerstof schadelijk voor de gezondheid zijn. Toners die naar behoren functioneren in de printer, zijn zeker niet schadelijk voor de gezondheid.
Voor alle soorten stof geldt, dat inademen voorkomen moet worden!
Wij willen aanbevelen om laserprinters zodanig op te stellen, dat ze niet direct voor een persoon op het bureau staan, dus niet op een plek waar ze eventueel deeltjes in iemands gezicht kunnen blazen.
Uit nieuwer onderzoek is gebleken, dat printers bij het fixeerproces in de fixeereenheid additieven (zoals scheidingsmiddelen) uitstoten die zich in de toners bevinden.
Afhankelijk van het type printer is het aan te raden om bij het vervangen van toner handschoenen te dragen. Bij de aankoop van een printer is het belangrijk om te letten op de uitstoot van schadelijke stoffen van het uitgezochte model. Vroeger was er ook sprake van ozonuitstoot bij sommige laserprinters – dat is tegenwoordig geen thema meer.
Tonercartridges horen niet bij het huisvuil.
Het beste is om ze in te leveren bij een inzamelpunt bij de gemeente of in winkels voor elektrische apparaten. Ook zijn er inzamelpunten van goede doelen. Veel printercartridges bevatten componenten die nog prima te gebruiken zijn voor een tweede of derde cartridgeleven. Op internet zijn vele websites te vinden, die uw lege tonercartridges voor u afvoeren en voor de lege cartridges ook nog iets betalen, afhankelijk van het type. Dat klinkt toch zeker als een win-winsituatie!
Meer informatie: Tips voor het afvoeren van inktpatronen en tonercartridges.